Lista koiralle vaarallisista aineista

Epäiletkö koirasi syöneen jotain sopimatonta?

Jotta saat selville, onko kyseessä vaaratilanne, pyri selvittämään:

  • Mitä koirasi on syönyt
  • Kuinka paljon 

Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos olet epävarma tulisiko koira viedä klinikalle vai voiko koiraa auttaa kotikonstein.

Jos koira on vietävä eläinlääkäriin, yritä selvittää mahdollisimman tarkasti mitä ja kuinka paljon koira on syönyt.

Ampiaisen pisto

Ampiaisen tai muun hyönteisen pisto on useimmiten koiralle vaaraton. Osa koirista on allergisia pistoille ja ne voivat saada allergisen reaktion. Myös koira, jolla ei ole allergiaa, voi saada allergisen reaktion, jos se saa monta pistoa.

Ensiapu: Tarkkaile koirasi vointia. Jos koiralla ilmenee allergisen reaktion merkkejä, ota yhteyttä eläinlääkäriin. 

Oireet: paikallinen turvotus, oksennus, hengitysvaikeudet, jne.

Glykoli

Glykoli on hyvin vaarallinen aine koirille, jopa pienissä määrissä. Esimerkiksi auton jäähdytysneste ja tuulilasineste sisältävät glykolia. Valitettavasti glykoli on makeaa ja siksi koirat saattavat mielellään nuolla sitä. Glykoli muodostaa kristalleja koiran munuaisiin.

Ensiapu: Vie koira välittömästi eläinlääkäriin, jos epäilet sen syöneen glykolipitoista ainetta.

Oireet: kova jano ja pissahätä, huojuminen, heikentynyt munuaistoiminta, jne.

Hiiva

Hiiva ja hiivaa sisältävät turpoavat taikinat eivät ole hyväksi koiralle. Hiiva alkaa käydä koiran vatsassa ja muodostaa alkoholia. Se ei yleensä aiheuta vakavia ongelmia, mutta on hyvin epämukavaa koiralle. 

Ensiapu: Tarkkaile koiraasi ja vahdi, ettei koira loukkaa itseään. Alkoholin vaikutuksen alainen koira voi helposti loukata itsensä esimerkiksi rappusissa. Jotkut koirat muuttuvat myös aggressiivisiksi epämukavan tilanteen takia.

Oireet: epävakaus, huojuminen jne.

Kaakao

Kaakao sisältää koirille vaarallista teobromiinia. Koiran sietokyky on yksilöllistä ja riippuu koiran koosta. 

Oireet: oksentelu, vatsakipu, kova jano, pidättämisvaikeudet, tärinä, lisääntynyt syljentuotanto, sydämentykytys, jne. Voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Kasvit

Monet kasvit ovat koirille myrkyllisiä. Myrkytystietokeskuksen sivuilta löydät tietoa ja kuvia myrkyllisistä ja myrkyttömistä kasveista.

Ksylitoli

Pienikin määrä ksylitolia voi aiheuttaa koiralle vaarallisen myrkytystilan. Ksylitolia sisältäviä tuotteita ovat muun muassa hammastahna, purukumi ja tietyt pastillit. Koiran sietokyky on yksilöllistä ja riippuu koiran koosta. Älä anna koirallesi mitään ksylitolipitoisia tuotteita.

Oireet: oksennus, tärinä, väsymys, alhainen verensokeri, krampit, tajunnan menetys, jne. Voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Pähkinät

Suurin osa pähkinöistä ei ole koiralle hyväksi. Macadamia-pähkinät ovat koirille vaarallisimpia pähkinöitä. Suolatut pähkinät voivat aiheuttaa koiralle lisäksi suolamyrkytyksen.

Oireet: pienentynyt ruokahalu, oksennus, verinen uloste, heikentynyt maksatoiminta, ripuli, vatsavaivat, huojuminen, väsymys, lamaantuminen. Voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Rotanmyrkky

Rotanmyrkky sisältää aineita, jotka heikentävät veren hyytymistä, myös koirilla. Jos koirasi syö rotanmyrkkyä, voi sille tulla hengenvaarallisia sisäisiä verenvuotoja.

Ensiapu: Rotanmyrkkyjä on erilaisia, eli selvitä minkälaista myrkkyä koirasi on saanut. Jos mahdollista, ota rotanmyrkkypaketti mukaan eläinlääkäriin.

Oireet: verenvuodot nenässä, suussa ja nielussa; mustelmat, sisäiset verenvuodot, verinen uloste. jne. Voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Rusinat

Rusinat ja viinirypäleet voivat aiheuttaa koiran munuaisten vajaatoimintaa. Koiran sietokyky on yksilöllistä ja riippuu koiran koosta.

Oireet: ripuli, oksennus, vatsakipu, huojuminen, väsymys, jne.

Sammakot

Sammakoiden ihon alla on rauhasia, jotka tuottavat koirille vaarallista myrkkyä. Suomalaisten sammakoiden myrkky ei ole vahvaa, mutta koiralle voi silti tulla myrkytys, jos se nuolee tai puree sammakkoa. Myrkytys ei yleensä ole hengenvaarallinen, vaan koiralle epämiellyttävä.

Ensiapu: Tutki koira, erityisesti suun alue. Tarkkaile koirasi vointia ja jos koira reagoi vahvasti, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Oireet: lisääntynyt syljentuotanto, pienentyneet pupillit jne.

Sienet

Myrkkysienet ovat myrkyllisiä ihmisten lisäksi myös koirille. Tietyt sienilajit ovat suorastaan tappavia ja toiset taas tekevät koirasta erittäin sairaan. Jos epäilet koirasi syöneen myrkkysieniä, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Tietyt sienet ovat niin vahvoja, että pelkkä haistaminen tai nuoleminen voi myös aiheuttaa myrkytyksen oireita.

Oireet: ripuli, oksennus, vatsakipu, huojuminen, väsymys, jne.

Sinilevä

Koirat, jotka pitävät uimisesta tai juovat vettä järvistä tai muista vesistöistä, voivat saada sinilevämyrkytyksen. Sinilevä sisältää syanobakteeria, joka on koirille myrkyllinen. Koiran myrkyttymisen riski ja aste riippuu ajasta, jonka koira on viettänyt vedessä tai kuinka paljon vettä se on juonut, sekä veden leväpitoisuudesta.

Ensiapu: Jos epäilet koirasi saaneen sinilevämyrkytyksen, pese koiran turkki huolellisesti koirashampoolla ja huolehdi, ettei koira nuole itseään. 

Oireet: ripuli, kutina, oksentelu, ihon ärsytys, kramppi, lamaantuminen, munuaisvaurio, maksavaurio, hermovaurio, sisäiset verenvuodot, jne. Voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Lue lisää

Sipuli

Sipuli sisältää koirille vaarallista allisiinia, jota on sekä raa’assa että kypsennetyssä sipulissa. Allisiini aiheuttaa koiralle verenhukkaa. Vaarallisen sipuliannoksen kokoa ei tiedetä, eli älä anna koirallesi sipulia lainkaan. Jos tapanasi on antaa koiralle ruoantähteitä, varmista että ruoassa ei ole sipulia.

Oireet: ripuli, oksennus, kramppi, pienentynyt ruokahalu, hengitysvaikeudet, vaaleat ikenet, vatsakipu, jne. Voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Suklaa           

Suklaa sisältää koiralle myrkyllistä teobromiinia ja kofeiinia. Koiran sietokyky on yksilöllistä ja riippuu koiran koosta sekä suklaan kaakaopitoisuudesta.

Oireet: oksentelu, vatsakipu, kova jano, pidättämisvaikeudet, tärinä, lisääntynyt syljentuotanto, sydämentykytys, jne. Voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Suola

Suola voi suurissa määrin aiheuttaa koiralle suolamyrkytyksen. Jos koirasi on juonut suolaista merivettä tai syönyt erittäin suolaista ruokaa, voi koira saada myrkytyksen. 

Oireet: oksennus, ripuli, väsymys, jäykkyys, krampit, jne. 

Särkylääkkeet

Ihmisille tarkoitettuja särkylääkkeitä ei saa antaa koiralle ilman eläinlääkärin määräystä. Annostelu on eri koirille ja ihmisille, joten eläinlääkärin tulee määrätä sopiva annos. Yliannostus voi johtaa myrkytykseen.

Oireetparasetamoli: maksavauriot, heikentynyt hapenkuljetus veressä.
asetyylisalisyylihappo: oksennus ja ripuli

Lue lisää

Taikina

Turpoava taikina ja sen sisältämä hiiva eivät ole hyväksi koiralle. Hiiva alkaa käydä koiran vatsassa ja muodostaa alkoholia. Taikinan syöminen ei yleensä aiheuta vakavia ongelmia, mutta on hyvin epämukavaa koiralle. 

Ensiapu: Tarkkaile koiraasi ja vahdi, ettei koira loukkaa itseään. Alkoholin vaikutuksen alainen koira voi helposti loukata itsensä esimerkiksi rappusissa. Jotkut koirat muuttuvat myös aggressiivisiksi epämukavan tilanteen takia.

Oireet: epävakaus, huojuminen, jne.

Tammenterhot

Tammenterhot sisältävät tanniinia, joka saattaa suurina määrinä aiheuttaa koirille myrkytysoireita. Koirien sietokyky on yksilöllistä, kaikki koirat eivät saa oireita ja myrkytykset ovat hyvin harvinaisia.

Oireet: väsymys, alentunut ruokahalu, kuume, ummetus, tervamainen ripuli, maksa- ja munuaisvauriot, jne.

Viinirypäleet

Viinirypäleet ja rusinat voivat aiheuttaa koiran munuaisten vajaatoimintaa. Koiran sietokyky on yksilöllistä ja riippuu koiran koosta.

Oireet: ripuli, oksennus, vatsakipu, huojuminen, väsymys, jne.

Comments are closed.